• 0
    • V košarici trenutno nimate izdelkov.
Rastlina Stevia - listi.

Rastlina stevia

Rastlina stevija je samorodni grmiček, večletna rastlina, ki zraste do višine 60 cm, na plantažah pa tudi do 90cm. Rastlina ima veliko vejic, ki so porazdeljene po steblu s parnimi in mesnatimi listi.

Prvotno rastišče stevije so gorska območja Paragvaja, kjer so jo Indijanci Guarani uporabljali že stoletja. Imenujejo jo “kaa-he-e”, kar v njihovem jeziku pomeni »sladka zel«. Liste so uporabljali predvsem za sladkanje grenkega čaja mate in v medicinske namene.

Paragvajskemu kemiku Rebaudiju je prvemu uspelo iz listov rastline stevijaje izločiti sladko snov v njeni čisti obliki.

rwrwNovica o tem odkritju se je hitro razširila po vsem svetu, saj so ugotovili, da sladki izvlečki iz rastline Stevije učinkovito nadomeščajo sladkor z razliko od tega, da nimajo kalorij, da znižujejo previsok krvni tlak, preprečujejo rast in reprodukcijo nekaterih bakterij in drugih mikroorganizmov, vključujoč bakterije, ki povzročajo karies, bolezni dlesni in krvavitve dlesni.

V prvih desetletjih dvajsetega stoletja je rastlina stevija postajala vse bolj priljubljena v Ameriki in Evropi, segala je tudi do Daljnega vzhoda, kjer so jo še posebej vzljubili Japonci, ki so ugotovili njene blagodejne učinke in jo v prehrano vključili že leta 1970.

tt563463Poleg tega, da se v nekaterih južnoameriških deželah stevija uporablja za zdravljenje diabetesa in hipoglikemije, se izvrstno obnese tudi v procesu odpravljanja odvečne telesne teže, saj ne vsebuje kalorij in ima tendenco zmanjševanja zalog v naših maščobnih celicah ter odpravlja željo po sladki in mastni hrani. Nekateri viri tudi potrjujejo, da stevija pomaga pri odvisnosti od tobaka in alkohola.

Stevija preprečuje volčjo lakoto, tako da uravnava apetit pri ljudeh, ki imajo porušen odnos in povezavo med hipotalamusom in želodcem.

werwr

Dokazano je, da stevija izboljšuje prebavo in funkcioniranje gastrointestinalnega trakta, umirja želodec in pomaga, da se telo po bolezni hitreje okrepi.

Stevija ima še druge prednosti v primerjavi s sladkorjem, saj nima kalorij, ne karamelizira, ni kancerogena oz. rakotvorna, ne fermentira v alkohol in ne vsebuje konzervansov.

Write a comment